Bongos Corner 31

Bongos Corner 31

DEN FØRSTE ÅRGANG FRA STALD SUSAN!

I 1963 startede den seriøse avl i Stald Susan, og der er ingen tvivl om, at Jens Rasmussen havde sat sig virkelig meget ind i de forskellige blodlinjer, blandet sammen med hans ”gode øje” for heste, og det blev en kombination, der skabte mange store oplevelser og heste årene fremover.

Det er lidt af et puslespil at få samlet alle brikkerne i et så omfattende avlsarbejde, som Jens Rasmussen her har udført, med virkelig mange føl, og her skal det tilføjes, at fruen Tove Rasmussen også stod som opdrætter for nogle af føllene, men vi skal vel nok nå til bunds i det?

I det forrige afsnit skrev jeg et eksempel på arbejdet med en hoppelinje avl, med de to søstre som Stald Susan købte af Karl Rasmussen i Langeskov, Anny (Joe’s Pride - Rosita / Beau Geste B), og lillesøsteren Belinda (Butler – Rosita / Beau Geste B), hvor moderen Rosita selv var halvsøster til den virkelig gode Olrick (Sir Petter Britton) ud af Harrison Dillon datteren Anny Harrison, og begge disse hopper gik ligeledes i avlen i 1962, da Jane Guy kom fra Belgien, og senere undersøgelser viser så, at Jens Rasmussen senere indkøbte endnu en hoppe efter Rositta og det var Fanny, ud af Stuart Hanover, men alt dette vender vi tilbage til, da vi nu skal kigge lidt på den første årgang, som der blev opdrættet i Tarup.

I 1963 blev der bedækket tre hopper, men desværre kom Anny ikke i fol ved Victory Mon, men halvsøsteren Belinda producerede en sort hoppe, der fik navnet Josefine, ved samme hingst, og endelig kunne Jane Guy fole et brunt hoppeføl, der fik navnet Jabounette, efter Jaboune og hun var derfor helsøster til Haras, der kom ind i landet som moderlivsimport!

Det virker som om, at Jens Rasmussen havde besluttet at have tre heste i årgangen 63, for da det kiksede med Anny, købte han et anden Victory Mon afkom i Jan Mon ud af New England hoppen Stjernen (Halvsøster til stjernen Isak), der årgangen før havde avlet den meget lynhurtige Hattie (Stuart Hanover), som Leif Nielsen efterfølgende flere gange henrykkede det københavnske publikum med, grundet hendes lynhurtige afslutninger.

Alle tre ungheste kom i træning hos Kaj Rasmussen og det blev til en nærmest eventyrlig start, da årets første toårsløb på Fyens Væddeløbsbane i 1965 fik et resultat, hvor Stald Susan ejede de tre først placerede heste i mål, og dette kunne man dagen efter læse om i nyhederne:

NYBAGT TRAVTRÆNER FIK SUCCES MED 2-ÅRINGERNE!

Stald Susans tre heste dominerede løbet for 2-årige og besatte de tre første pladser.
2-åringernes debutløb på Fyens Væddeløbsbane i går fik en afslutning, der er uden sidestykke i dansk travsport. Den nybagte træner Kaj Rasmussen havde en enestående succes i sin trænerdebut, idet han vandt med Stald Susans Jabounette efterfulgt af Josefine, som havde ført til opløbet for Børge M. Rasmussen, og på tredjepladsen kom Jan Mon, som kørtes af Kaj Hansen. Alle tre heste tilhører Stald Susan og trænes af Kaj Rasmussen. Det er første gang i banens historie, at samme træner og hesteejer besætter de tre første pladser i et toårsløb, og de to første i mål er endda opdrættet af Stald Susan.

Straks efter start, der foregik med startvogn, gik Josefine i spidsen med Jabounette og I. C. Lupi nærmest. Jabounette sprang på publikumssiden, men Kaj Rasmussen fik den ret hurtigt ned. Josefine og I. C. LupiPoul Stripp, var dog langt foran, men i et jordvindende trav gik Jabourette atter frem, og midt i opløbet gik Jabounette forbi staldkammeraten Josefine, mens den tredje staldkammerat Jan Mon passerede den fejlende I. C. Lupi, og succesen blev fuldbyrdet for Stald Susan og træner Kaj Rasmussen. Tiderne var respektable, idet vinderen gik efter 30,4 trods fejlen. Josefine på andenpladsen fik noteret 30,7, også fint i debutstarten. Af løbets samlede præmiesum på kr. 2.500,- tog stalden de kr. 2.100,- hjem.

Det blev en rigtig god sæson for Stald Susan i 1965 med de tre gode toåringer, der vandt en del løb tilsammen og efterfølgende skal det nævnes, at Josefine såmænd blev en skuespiller, da hun deltog i ny-indspilningen af De Røde Heste, men ellers var det Jabounette der var stjernen af de tre, og her er, hvad man kunne læse i foråret 1966:

DEN HEST ER EN FORMUE VÆRD

Den 3-årige Jabounette, der er af fransk afstamning, får sin sæsondebut i morgen.

Træner Kaj Rasmussen med 3-årige hoppe Jabounette, som der forgæves er budt store summer for, og den er en formue værd. Det viser buddene på den, og hun er en meget stor og flot traver med uomtvistelige evner, om end nok lidt langsom i udvikling som de fleste franske travere.

I fjor blev den nr. to til Igor i Fyns Toårings Grand Prix efter en startfejl. Jabounette trænes af Kaj Rasmussen på Fyns Væddeløbsbane, og den ejes af Stald Susan, der absolut ikke tænker på at sælge den. Jabounette har mulighed for at blive en af Danmarks bedste travere. Den får sin sæsondebut i morgen på Fyns Væddeløbsbane, og den møder som favorit.

Jabounette blev aldrig solgt, og efter endt løbskarriere gik hun i avlen, hvor hun fik et enkelt føl efter Lord Valentine, der fik navnet Pinette, der ligesom moderen blev i avlen hos Jens Rasmussen efter karrieren, og hun producerede fire føl, hvoraf den ene blev træner Erik Iversens bedste hest, Hertug (Super Lance), som vi vender tilbage til senere, men man kan sige, at Jens Rasmussens moderlinje avl her gav stor succes!

For at slutte af med oldemoderen Jane Guy (Orfa), så avlede hun udover Haras og Jabounette ligeledes Kristina (Newport Orbit)  - der selv blev mor til den meget talentfulde Tilde (Pay Dirt), der i Norge selv blev mor til Ganz Allein (My Nevele), der vandt ti løb  – og det fjerde og sidste føl var talentet Lassalle (Stuart Hanover), der var en virkelig talentfuld unghest hos Kaj Rasmussen, inden den skiftede til Børge Grandahl i København, der var en træner, som Jens Rasmussen havde et rigtig godt og langt samarbejde med.

Afslutningsvis var det med en stor personlig glæde at deltage i Jens Rasmussens optagelse i Fyens Væddeløbsbanes ”Wall of Fame”, på banens 90 års Jubilæumsdag den 5. juni 2025, hvilket er en hæder, der har været længe undervejs, og derfor skal der også lyde en stor tak, til de personer, der var med til at vedtage dette.