Bongos Corner Nyhed

DEN FYNSKE SUCCES - HOPPEN NIRVANA!

Fynsk Galopklub var meget hurtigt i vendingen, da galopsporten havde eksisteret i mange år tidligere på øen i forskellige former, men den 5. oktober 1934, hvilket var året før, at Fyens Væddeløbsbane (FV) åbnede, ja da blev Fynsk Galopklub stiftet og kan derfor i år afholde 90 års jubilæum, hvilket vi alle ønsker et kæmpestort tillykke med.

 

Det første galopløb på FV blev afviklet på banens åbningsdag den 2. juni 1935, og det var programmets første løb, hvor Hr. E. Weidemann red den syvårige hoppe ”Medley” (der var ejet af Stald Majj) til sejr i et løb over 1900 meter og med elleve heste til start. På andenpladsen kom ”Semi Royal” under Volmer Jensen og tredje blev ”Gefion” der var redet af Konsul V. Fehr.

 

Det blev en rigtig god start for – den nye - galopsport på Fyn, hvor der var mange offervillige hesteejere, der hurtigt fik fyldt staldene og hos banens fire dygtige trænere, og inden længe begyndte de fynske opdrættede / ejede / trænede heste at levere gode præstationer på banen i Klampenborg og allerede i 1940, kunne det første derby vindes af en fynsk hest, og det var den herlige Nirvana, der gjorde dette, og her er lidt om hendes spændende karriere.

Nirvana's historie begynder først rigtigt den dag, da træner Axel Thorngren købte hende i Odense. Hun blev født i 1937 på Kjærgaard Stutteri, hvor hun blev, indtil hun blev sendt på årings auktionen. Det var hen i sommeren 1938, da mund- og klovsygen raserede temmelig meget på Fyn, og hvor det var planlagt, at årings auktionen for fynske og jyske åringer, skulle afholdes i Odense på en væddeløbsdag.

 

Dansk Fuldboldsstutteri prøvede her for første gang at afholde en større auktion over en årgang, der var opdrættet udenfor København og Sjælland, vel nærmest med henblik på, at galopfolk fra både Århus og Odense havde mest brug for unge heste, der på forhånd havde adgang til løbene på de to baner.

 

Ideen så godt nok ud, men køberne holdt sig borte, hvilket stadig var en uløst gåde i mange år. Den berammede auktion og løbene måtte aflyses den fastlagte dag, og da det endelig blev til noget, manglede køberne. Heldigvis var champion træner Axel Thorngren taget til Odense, og han opkøbte i stor stil, hvad der var at købe, og til nogenlunde pæne priser.

Blandt årgangens heste var en noget lille, men elegant hoppe efter Gunnel - Grand Girsha. Året forinden havde Thorngren købt en halvsøster ved navn Miss Girsha - og hans erfaringer med hende var meget positive. Den unge plag bar navnet Nirvana, og Thorngren fik den hjem for kr. 2.800,-

 

Nogen køber havde han i første omgang ikke til den, men han var klar over, at Nirvana var god nok, og han var sikker på at få hende solgt til en af staldens hesteejere. Hun kom så hjem til Hvidegaard i Klampenborg, hvor hun skulle rides til, og i februar året efter skiftede hun ejer, da købmand Poul Martin Bank fra Svendborg købte hende, og hun skulle i første omgang blive i træning hos Thorngren, der beholdt Nirvana til udgangen af hendes toårssæson.

Nirvana var ikke købmand Bank's første galophest, forud ejede han den importerede Milanollo, der i øvrigt aldrig indfriede de store løfter, som den i første omgang gav.

Lysten til væddeløb og sport havde Poul Martin Bank, men da hans forretning var på Fyn, var galopsporten i Odense det væsentligste for ham, og en danskfødt hest, født og opdrættet netop på Fyn, var hans mål og derfor købte han Nirvana, som ganske vist var lidt lille, men havde en spændende halvsøster Miss Girsha at følge efter.

 

I sin første sæson vandt Nirvana både på Klampenborg og i Odense og havde en bankbog på kr. 2.437,- efter 1939 sæsonen. På trods af sin lidt klejne bygning tålte hun dog at starte syv gange som toåring, men det skal siges, at der imellem løbene blev passet usædvanlig godt på hende. Nirvana debuterede allerede den 11. juni, og hvor den blev tredje til Silence og Valbella, og det var en debut, der lovede mere.

 

Så blev hun sendt til Odense for at starte den 21. juni i Dansk Fuldblodsstutteri's Løb, hvor hun med flere længder slog Nebukanezar, der selv var længde foran Bella Judith. Derefter blev hun uplaceret i Dansk Kriterium, men den 17. september kæmpede hun sig til en kneben sejr til, i Kokkedalløb, hvor hun med hoved slog Nitouche, som da lige selv havde vundet, og det var før Sheiken og Baronesse.

 

Hoppens efterfølgende fjerdeplads i Væddeløbshesteejerforeningens Ærespræmie den 24. september, talte hverken fra eller til, og så løb hun endnu engang uplaceret, for endelig den 26. november på sæsonens sidste løbsdag, hvor hun løb ind i hendes første uheld.

 

Den dag startede hun mod importerede to og treårige heste i Mentmore Løb over 1200 meter. Banen havde fået frost og var temmelig glat. I opløbet, da Nirvana var klar til at gå frem og vinde løbet, gled hun og mistede fodfæstet, og Musse slog hende med længde. Den importerede Musse bar kun 1½ kg mere end Nirvana, der således havde sluttet en forhåbningsfuld første sæson.

 

Under vinteren skulle Nirvana nu – uden nogen forklaring - forlade træner Axel Thorngren og blev sendt til Odense, hvor hun gik i træning hos champion, træner Christian Møller Petersen.

Da hun blev afleveret af Axel Thorngren, havde han kun lovord tilovers om hende. I skudsmål, og havde stor tiltro til hendes fremtidig karriere. Træner C. Møller Petersen havde forud Nirvana en anden derbykandidat i Nuller. Gennem hele vinteren arbejdede han, så godt vejrforholdene tillod det, sine to treårige med derbyet for øje.

Da sæsonen 1940 åbnede på Fyens Væddeløbsbane den 14. april, var de begge klar til start. Nirvana blev startet første løbsdag og Nuller den næste, og han sørgede for, at de to konkurrenter ikke ramte ind i hinanden i løb, før de mødes i Dansk Derby 1940. Meget let sejrede Nirvana i Fyens Galopklubs Løb, som var Danmarks første galopløb i denne sæson, og med denne sejr indlededes en lang række sejre, som først sluttede med Derbysejren.

 

Hoppen havde Arne Pedersen i sadlen i den første sejr, og den 28. april red han hende igen til sejr. Det var over 1300 meter, og sejren var igen sikker. Den 19. maj startede hun over 1900 meter og havde her Karl Thiel i sadlen, og sejren blev på flere længder foran Haps.

 

Den 2. juni stod der så Derby Trial Stakes på Klampenborgbanens program, og samme dag skulle det fine Sct. Knudsløb løbes i Odense. Træner C. Møller Petersen meldte Nuller på Klampenborg og startede Nirvana med Thiel i sadlen i Sct. Knudsløb, hvor hun gav den jævnaldrende Nebukanezar hele 5½ kg og klarede de 2100 meter til en let sejr på tre længder. Det skal siges, at hun stille og målbevidst fik mere og mere distance i løbene, og da træneren en uges tid før derbyet, sendte hende til Klampenborg, var han klar over, at hun havde distanceevnerne i bedste orden.

Nirvana så pragtfuld ud, da pressen så hende i træningsgaloppen torsdagen før løbet, men hun blev dog slået af Nuller, med hvem hun løb sin derbygalop sammen med.

 

Så kom endelig derbydagen med al dens spænding, og her er der et par udtalelser fra ejeren Poul Martin Bank:

 

"Om formiddagen tog jeg selvfølgelig en tur i stalden for at se min hoppe, og man bør huske på, at det var første gang, jeg startede en hest i kampen om „Det Blå Bånd“, og da jeg vidste, at min hoppe ikke hørte til blandt de ringeste, må man forstå, at jeg ikke var uden spænding. Nirvana så storartet ud, kold og rolig i stalden, men jeg blev meget overrasket, da jeg genså hende i paddocken. Sveden drev af hende, der var ikke en tør plet på hende, og jeg fik den tanke, at enten gik det helt galt, eller også klarede hun opgaven"

 

Ja, ejeren havde ret, hun var meget varm, da hun stillede op til start i et felt på elleve heste. Starten (snorrestart) så lidt løs ud, men forløb helt pænt, og Nirvana kom afsted efter Refanut. Forbi tribunerne første gang trækker jockey Karl Thiel den lidt ivrige Nirvana lidt ned i feltet, for så først i opløbssvinget at forbedre positionen.

 

Midt i opløbet får Thiel, Nirvana helt fri, og en hård opløbskamp med Bernadotte begynder. Denne finish er både hård og lang og resulterer i Nirvanas sejr kun kort hoved foran Bernadotte (der ligeledes var trænet her i Odense af Axel Stjernkvist), så et kæmpe flot resultat for den fynske galopsport.

Det var en glad og lykkelig Poul Martin Bank, som modtog sin hoppe efter den smukke sejr. På vej tilbage til vægten, og ved vægten væltede gratulationerne ned over Poul Martin Bank og Nirvana, der tog sejren, som en ung og glad hesteejer nu én gang må tage den.

Han fortalte sidenhen om, hvilke tanker han egentlig havde efter sejren.

Det var en stor oplevelse at eje en derbyvinder, men den blev næsten stillet i skyggen af en anden stor oplevelse, nemlig den, at mage til sportsmænd, som Københavnerne viste sig at være, tror jeg ikke, at man finder mange steder, hvilket med sikkerhed var en udtalelse, der blev vel modtaget.

Derbyet gik til provinsen, men det gjorde tilsyneladende intet indtryk på de københavnske hesteejere, der ikke på noget tidspunkt undlod at indrømme, at løbets bedste hest havde vundet.

Højden blev nået, da Ædle Hesteavls Formand, Kammerherre O. C. Scavenius ved en lille festlighed i medlemslogen holdt en smuk tale for derbyvinderen og lidt senere, da Oberstløjtnant Gundelach overrakte Michelsens Mindelegats Ærespræmie, hvilke var oplevelser som den unge fynske hesteejere aldrig glemte.

 

Det skal slås fast, at Nirvana blev en værdig derbyvinder, som mange foruden ejeren får æren af. Først og fremmest Kjærgaard Stutteri, hvor hoppen som sagt blev født og velopdrættet, derefter træner Axel Thorngren, hvis store evner og rutine i hoppens første sæson sikkert gjorde et stort forarbejde, så træner C. Møller Petersen, der gennem en ualmindelig streng vinter forstod at passe på hoppen og endelig jockey Karl Thiel, der måske her red sit livs løb, og han var ikke ung på dette tidspunkt og havde i sin lange karriere redet i mange og store løb, men så vidt jeg ved, var dette hans første klassiske sejr. Det skal nævnes, at den store ros til ham skulle være så meget større, da han på derbydagen var syg og dog passede sin pligt.

 

Poul Martin Bank tog straks Nirvana hjem til Odense, hvor hun den påfølgende søndag blev præsenteret for publikum, der stærkt tiljublede den lokale derbyvinder, som blev den første på Fyn. I denne forbindelse skal det nævnes, at Nirvana er den eneste Odensehest, der aldrig var slået på Fyns Væddeløbsbane.

 

Efter ejerens forlangende fik Nirvana straks ferie, hvor hun blev sat på græs hos Baron Berner Schilden Holsten på Langesø, og hun blev ikke startet mere i denne sæson.

 

Træner Møller Petersen lagde efter derbyet ikke skjul på sin store sejrsglæde. Han regnede det for sin karrieres største oplevelse at have trænet vinderen og fjerde samt femtehesten i et Derby, men lagde samtidig ikke skjul på, at det havde været et strengt arbejde, som ikke havde været fritaget for kritik fra kollegaens side.

 

Ganske interessant udtalte han, at han indtil, at han så Silence gå sin derbygalop, var ret sikker, at han ville hente en sejr med en af sine heste, men hvem der var den bedste af dem, var han ikke sikker på, men efter Silence's pragtfulde galop mistede han noget af sikkerheden.

 

Han var klar over, at Gunnel sønnen Nuller var den stærkeste, men til gengæld passede banen bedre for Gunnel datteren Nirvana og som en lille kuriositet havde Nirvana nøjagtig det samme nummer som dette års derbyvinder Brigadier!

 

Lad os se lidt på Nirvanas afstamning:

 

FADEREN - GUNNEL (Captain Cuttle-Sunset Sun / Sunstar)

Nirvana var ikke Gunnel's første derbyvinder, da denne ære tilkommer Kammerherre O. C. Scavenius' hoppe – Konja - som 1937 blev årgangens store hest ved at sejre i både Dansk Foraarsløb og Dansk Derby, men heste som Asa-ThorRollo og Varna var ligeledes derbyvinder efter Gunnel og der var yderligere klassiske vindere i ParadørMargueriteNorse KingPatsySousaTexas Girl og Avanti, der tilsammen vandt tretten klassiske løb.

 

I 1930 købte Ritmester G. Clauson-Kaas den treårige Gunnel til Væddeløbsbrug, og han havde sikkert ikke dengang tænkt sig, at Gunnel ville udvikle sig så vel, at den senere kunne anvendes i avlen. Hingstens blodlinjer var de bedste, og den kom fra den engelske Konges stald, så helt ringe måtte han da ikke være.

Meget hurtigt viste det sig, at den havde meget store evner, og den blev af den grund måske brugt lige hårdt nok. Gunnel fik sin debut i august og nåede alligevel at starte otte gange i sin første sæson.

 

Gunnel fik sin debut under Kaptlt. Børge Mathissen i et Amatørløb, hvor den slog den virkelig gode Kassala (Hr. E. Weidemann) med tre længder.

Den engelske kondition holdt så godt, at han blev placeret i samtlige løb undtaget i et og blev bl.a. anden i både Ærespræmieløb og Wolfgangløb.

Gunnels store sæson kom i 1931, hvor han startede ni gange, med fem sejre samt tre andenpladser og en præmiesum på kr. 13.000,- Han vandt dette års Lincolnløb 1600 meter, Aiglon-løb 1600 meter, Pokalløb 1800 meter, Windsorløb 1600 meter og Lystrupløb 1600 meter. En gang blev han anden over 1200 meter, og et par gange placerede han sig over 1800 meter og hans bedste distance må nok siges at have været de 1600 meter. Da han blev slået i Wienløb og Effendiløb, var det af den opdukkede importerede stjerne Wavy, der senere blev moder til heste som Hannibal og Refanut.

 

Sæsonen efter kom Gunnel igen på banen, men han tålte įkkę træningen så godt mere og startede kun fire gange, hvor han bl. a. var anden til den gode Matchless i Minsterleyløb og blev anden i Pokalen til Home Rule, der senere blev avlshingst på Egebæk Stutteri.

I første årgang i avlen for Gunnel, var Konja selvfølgelig stjernen, men også Kastanie og Katja, vandt løb og sidenhen blev hingsten en meget afgørende faktor i den danske fuldblodsavl!

 

GRAND GIRSHA - VAR MODER TIL NIRVANA

 

Grand Girsha (Duke af Brandon - Wise Girsha / Irishman) var født i Irland 1929 og importeret her til landet i 1933.

Gennem sæsonen 1933 startede Grand Girsha hele fjorten gange, og deraf var de sidste seks starter i Hurdleløb, hvor hun var placeret fire gange.

Hun startede først for Ritmester G. Clauson-Kaas og senere for Mr. Elk. Hendes debut blev en klar sejr foran den fem-aarige Wavy, som året forinden havde vundet næsten 10.000 kroner. Grand Girsha var inde som ”claimer” for kr. 2.000,-, men fik intet bud. Derefter blev hun tredje i det fine Lincolnløb slået af Bravo og Littlevanted to af datidens stjerner, og på forsommeren sejrede hun over 1200 meter. Over samme distance blev hun kort tid senere slået til andenpladsen, for på derbydagen at sejre i et felt på tolv heste.

 

Grand Girsha blev derefter fjerde i Klampenborg Nomineringsløb om kr. 5.000,- og vandt til slut Newmarket løb og derefter var hendes karriere som fladløbs hest slut og hun startede efterfølgende over hurdlerne, inden hun gik i avlen, hvor hendes resultater blev kronet med mor til Nirvana, der var det eneste af hendes afkom, der kom i nærheden af klassiske triumf.

 

Med hensyn til Nirvanas egen karriere i avlsboksen, producerede hun selv to klassisk placerede heste i Rex (Coloramo), der var anden i St Leger i 1946 og Sasja (Bois Mill) der var fjerde i Dansk Oaks i 1948.

LIDT MERE OM - POUL MARTIN BANK!

Som rytter gennem mange år valgte han naturligt galoppen som sin sport, da væddeløbene begyndte at interessere ham. I efteråret 1938 købte han en importeret hest » Millanollo«, der blev hans første galophest, men efter den havde vundet syv løb for sin nye ejer, skilte han sig af med den, da hans store interesse gik over til danskfødte heste, især med henblik på de klassiske løb. Nirvana, var som tidligere nævnt hans første dansk opdrættede hest, hvilken han jo fik meget stor glæde af.

 

Der kom mange gode heste til stalden senere og i 1958 var Poul Martin Bank igen meget tæt på en derbysejr, da Excellensen, med en meget ung Ryan ”Buster” Parnell i sadlen, var nummer to efter den norske Flying Friendship, der med Eddie Hide, kunne passere den meget trætte Excellensen, der løb ind i hækken ved dommertårnet, og det skal her nævnes, at netop Flying Friendship vandt samtlige tre skandinaviske derbyløb dette år.

 

Men Svendborg købmanden var ikke færdig endnu, og i 1961 dukkede den helt store stjerne op i Bolzano (North Cape), der både vandt Dansk og Svensk Derby og Dansk St Leger med Erling Olsen i sadlen, og den var trænet på Damgården af Willie Waugh, men det kunne jo være en god historie, til en anden god gang!

 

Jeg håber, at alle må få en rigtig god Fyensløbsdag på lørdag, her på Fyens Væddeløbsbane.