Camilla Bøgelund: 30-års kærlighed til travsporten

camilla hest

Camilla Bøgelund har for nylig fejret sit imponerende 30-års jubilæum inden for travsporten. Travstalden ved Team John K på Fyn har dannet rammerne i alle de år, hvor hun som 15-årig trådte ind ad stalddøren. Som 28-årig virker det helt surrealistisk, at mere end min egen livsalder er blevet brugt det samme sted. Det er ikke kun på grund af det tidsmæssige aspekt, men i særdeleshed, fordi jeg er vokset op i en tid, hvor foranderlighed er den nye konstant. Derfor var jeg nysgerrig efter at høre Camilla fortælle, hvad der har fastholdt hende der i den travstald i de sidste 30 år.

Af Sigrid Eglin 

Forestil dig et sted, hvor du virkelig kan føle dig fri – mentalt. Et åndehul, hvor du kan sænke tempoet, finde ro og tage dig tid til at mærke efter. Et sted, hvor du kan lægge mærke til de små ting og være dig selv uden kompromis. Camilla Bøgelund, nu 45 år, behøver ikke at forestille sig et sådant sted, for hun fandt det i travsporten, nærmere bestemt i Team John K's stald for 30 år siden.

Det var en tilfældighed, der førte Camilla ind i travsporten. Hun er vokset op omgivet af heste, og da hun som 15-årig skulle vælge sin erhvervspraktik, var det i første omgang arbejdet med heste, der motiverede hende. En nabo med forbindelser til travsporten var med til at pege hende i den retning, og således begyndte hendes 30-årige fordybelse i et fællesskab, som hun har holdt af både menneskeligt og sportsligt i alle disse år.

Men hvad er det, der har fastholdt Camilla i travsporten i så lang tid? Frihed, slid og glæde er nøgleordene, og når Camilla begynder at udfolde, hvad disse ord betyder for hende, begynder jeg at forstå.

Friheden i travsporten kan forstås på et praktisk og åndeligt niveau:

 "John giver mig den tidsmæssige og praktiske frihed til at udforske de opgaver, jeg holder af, og friheden til at udføre dem på min måde."

Camilla hjælper med at træne hestene og beskriver, hvordan hun er motiveret af at læse og forstå hesten, at mærke de små ændringer i humør eller behov. Det er i de små ting, som de dage, hvor hun går rundt i stalden alene og mærker hestenes energi, og en ændring i hestens udtryk fortæller hende, at den har brug for noget andet end den plejer den pågældende dag. Det giver hende et sted at lægge hendes fokus, og dér kommer den åndelige frihed ind. Det er nemlig i stalden, blandt hestene og det sociale fællesskab, at hun finder overskud og energi.

Camilla Sød

Men Camilla er ærlig og erkender, at der også er hårde dage. Dage, hvor kulden bider i hendes hænder, mørket omslutter stalden, og hestene kan være stædige. Der er også perioder med træning, hvor fremskridtet udebliver. Men så finder hun nøglen til en hest, og den udvikler sig pludselig og leverer imponerende resultater.

 "Man føler sig stolt og glad. Det er lige før man kan tude over det. Alt det slid og frustration, man måtte have oplevet undervejs, forsvinder. Det er fedt, når det hele lykkes."

Glæden er også en væsentlig del af det, der har holdt Camilla fast i travsporten. Det er glæden ved at dele hyggelige øjeblikke i stalden og være en del af fællesskabet:

 "Hyggen og atmosfæren i stalden er ganske særlig. Det er et rum for alle."

Som vores samtale nærmer sig sin afslutning, deler Camilla en hverdagsoplevelse fra stalden. Hun er ude og skridte en tur sammen med Louise, der også er i stalden. De rider i et roligt tempo, de kan mærke naturen og roen. Man kobler fra, som hun siger. Camilla beskriver, hvordan hun og Louise kigger på hinanden, trækker vejret dybt ned i maven og de siger til hinanden:

"Det her, det er lige, hvad jeg trængte til”

Camilla På Hest (1)

Travsporten trænger også til mennesker som Camilla. Hendes passion og hjælpsomhed har uden tvivl beriget andre med frihed og glæde, og har gjort de svære tider lettere. Som administrerende direktør, Claus Juncker, på Fyns Væddeløbsbane udtrykte det, da han lykønskede Camilla med hendes jubilæum: "Hendes dedikation og passion har gjort en kæmpe forskel. Hun er altid klar til at give en hjælpende hånd, når der er brug for det."

Det var inspirerende at tale med Camilla, at mærke hendes dybe kærlighed for den tid, hun har investeret i stalden og for hestene. Når passion og kærlighed er drivkraften, så er 30 år jo ikke meget. Jeg tror, at jeg taler på vegne af hele sporten og Fyens Væddeløbsbane, når jeg siger, at vi håber, Camilla vil fortsætte i 30 år endnu.